Skoči na glavno vsebino

130. OBLETNICA ŠOLE

OŠ Ivana Cankarja Ljutomer praznuje – 130. obletnica OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Letošnje leto je za našo šolo jubilejno leto, saj OŠ Ivana Cankarja Ljutomer obeležuje 130. obletnico vzgojno-izobraževalnega delovanja. Danes, ko se oziramo v preteklost, je prav, da se ozremo na leto 1888, ko so iskali primerno zemljišče za izgradnjo nove šole. Kot najprimernejše je bilo zemljišče, ki se je dvigalo nad trgom Ljutomera, od koder je izredno lep razgled na Mursko polje. Priprave za gradnjo so stekle. Otvoritev nove šole, ki se je imenovala »šola Franc Jožef«, je bila 12. novembra 1893.

Šola nosi ime po največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju od leta 1946. Leta 1973 je bil zgrajen prizidek k stari šoli, telovadnica ob šoli pa je bila zgrajena leta 1991. OŠ Ivana Cankarja Ljutomer je bila deležna temeljite prenove leta 2003. Častitljivo obletnico smo proslavili s kulturno prireditvijo v četrtek, 14. decembra, ob 17. uri v šolski telovadnici. Prireditev je nosila naslov Spomini preteklosti v odsevih sedanjosti in sanjah prihodnosti, zato je bila tematsko razdeljena na preteklost, sedanjost in prihodnost.Slavnostni govorniki prireditve so bili županja Občine Ljutomer, ga. Olga Karba, ravnatelj OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, g. Jan Filipič in predstojnica Zavoda za šolstvo OE Murska Sobota, ga. Darja Farič Klemenčič. Prireditev je povezoval g. Andrej Mernik, v tri časovna obdobja pa so nas popeljali učenci šole. Nastopili so MPZ, OPZ, Cici pevski zbor, učiteljski pevski zbor in Ukulele band pod mentorstvom učitelja Vita Žerdin. S folklornim nastopom so se predstavili učenci naše šole pod mentorstvom ge. Mateje Topolinjek, ogledali smo si tudi dva filma, Na robu ravnila in Sanjamo prihodnost, ki sta nastala pod mentorstvom učitelja Vitomirja Kaučiča. Za instrumentalno izvedbo himne je poskrbel osmošolec, ki je hkrati tudi učenec Glasbene šole Slavka Ostrca Ljutomer.
Gostje prireditve so v spomin dobili razglednico šole, po končani prireditvi pa so se sprehodili po praznično okrašeni šoli in glasovali za najlepše okrašena vrata posameznih oddelkov ter se okrepčali v jedilnici šole.

OŠ Ivana Cankarja je bila ob svojem rojstnem dnevu odeta v prazničnelučke in okrasje zunaj in v notranjosti šole, za kar so poskrbeli učenci in učitelji šole.


Vse najboljše, šola!

Dostopnost