Skoči na glavno vsebino

1. MATEMATIČNI MARATON

V soboto, 18. novembra 2023, smo na šoli izvedli 1. matematični maraton, s katerim smo želeli obeležiti tudi 130 let naše šole.

Kar 34 učencev od šestega do devetega razreda se je zbralo zjutraj malo pred 8.uro, kjer jih je najprej čakala akreditacija. Vsak učenec je prejel majico, svinčnik in radirko. Zbrali smo se v jedilnici, kjer smo jih pozdravili člani aktiva matematikov. Nagovoril pa nas je tudi naš ravnatelj, g. Jan Filipič, in povedal zanimivo zgodbo, od kod sploh ime maraton. Z nami je bila tudi pomočnica, ga. Martina Kuzma, ki je bila navdušena nad programom.

Po uvodnem pozdravu in seznanitvi učencev s časovnico je sledil zajtrk in nato reševanje matematičnih nalog, ki smo jih zbrali v ličnem zvezku. V tišini in z veliko vnemo so se učenci lotili reševanja. Opazili smo, da so učenci sposobni biti zbrani dobro uro brez težav. Po intenzivnem kravžljanju možgančkov se je prilegel aktivni odmor. Preživeli smo ga na šolskem igrišču. Najprej so morali učenci sestaviti sestavljanko s svojimi akreditacijskimi karticami, potem pa smo razgibali še celo telo od glave do pet z različnimi vajami.

Sledila je prva delavnica. Na pomoč so nam priskočili naši bivši učenci. Jernej Skuhala je pripravil kratek kviz o šahu. Za nagrado je zmagovalec prejel knjigo Garija Kasporova Umetnost pravilnega odločanja,  potem pa so učenci odigrali nekaj medsebojnih partij. Izak Škrobar in Tine Marinič sta učencem predstavila algoritme pri sestavljanju Rubikove kocke.

Že celo dopoldne so učenci opazovali prekrasne pokale na mizi in zanje so se pomerili v hitrostnem računanju. Sledilo je odlično kosilo po zaslugi naših kuharjev. Potem smo odšli na dvorišče, se naužili svežega zraka in se posladkali z lučkami. Po kosilu so učenci spet reševali matematične naloge. Opaziti je bilo že vidno utrujenost, a spodbuda, da najmočnejši ostanejo, jim je spet dala zagon.

Sledil je odhod v računalniško učilnico. Učenci so se pomerili v interaktivnem matematičnem kvizu. Ker vsi naenkrat niso mogli v računalniško učilnico, je ena polovička  tekmovala, druga polovička pa si je ogledala kratek film Tisto dekle. Potem pa so zamenjali dejavnost. Zmagovalce je čakala sladka nagrada. Po napornem, a zabavnem matematičnem kvizu, se je prileglo malo aktivnega odmora na svežem zraku. Že v rahli temi so učenci na dvorišču iskali pet skritih sladkih nagrad in jih tudi našli.

Učencem še vedno veliko pomeni nagrada v obliki ocene, zato smo jim dali priložnost, da si jo zaslužijo. Organizirali smo reševanje preizkusa znanja in to v naključno izžrebanem paru, kar je bilo veliko presenečenje za njih.

Zunaj se je že stemnilo, ko je v jedilnici zadišalo po picah. Celodnevni trud je bil za nekatere poplačan. Po okusni večerji je sledil še kratek večerni sprehod, eni pa smo ta čas popravili preizkuse. Sledila je razglasitev zmagovalcev hitrostnega računanja, seznanitev z ocenami preizkusa in podelitev glavnih nagrad – zvezek in bon za pico. Prejeli so ju vsi, ki so zdržali do konca maratona.

Velika nagrada za nas organizatorje so zadovoljni obrazi učencev, spodbudni in pozitivni komentarji v zaključni evalvaciji. Učenci si želijo ponovitve in čeprav je bila to zanje delovna sobota, jih ni prav nič motilo. Bili smo kot velika družina.

Maraton je ob 20. uri zaključilo 29 učencev. Skupaj so rešili kar 1829 nalog.

Zahvaljujemo se donatorjem, ki so nam pomagali pri izvedbi našega maratona. Brez njih si vsega tega ne bi mogli privoščiti. Iskrena hvala.

Donatorji do današnje objave:

Nepremičnine PRIPS d. o. o.;
Filipič Srečko Transport d. o. o.;
Gostišče Zvezda Ljutomer;
Marko Lačen, Elektrocad, energosistemi projektiranje, elektroinženiring d.o.o., Žerovinci;
Andrej Huber s. p.;
Športna zveza Ljutomer;
Trgovina na drobno in prodaja vozil Antolič, Bojan Dogša s. p. Žerovinci;
Robi Bratkovič

Zahvala pa velja tudi vodstvu šole, ki nas je podprlo pri našem projektu, učitelju Vitomirju za oblikovanje tiska na majici in kuharjema Jaki in Ireni.

Dostopnost