Priporočila glede množičnih dogodkov

(izvleček)

  1. 03. 2020

V nadaljevanju so objavljena priporočila za organizatorje množičnih dogodkov glede na trenutno epidemiološko situacijo z novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Dne 9.3.2020 je minister za zdravje podpisal Odredbo o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji.

Z odredbo se prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 100 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19). Ta odredba začne veljati 10.3.2020.

Povezava na Odredbo v uradnem listu je dosegljiva na naslednji povezavi.

Prav tako se skladno s sklepom Sveta za nacionalno varnost vsi športni dogodki in druge prireditve, na katerih je več kot 500 udeležencev, izvedejo brez gledalcev.

Priporočamo, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi.

Javni dogodki v osnovi predstavljajo tveganje za prenos okužb. Zato odsvetujemo obisk množičnih dogodkov naslednjim skupinam oseb:

  • vsem, ki kažejo znake obolenja,
  • starejšim osebam in
  • kroničnim bolnikom, saj so zaradi svojega stanja bolj dovzetni za nalezljive bolezni.

Obiskovalci se sami odločajo, ali se bodo množičnih dogodkov udeležili, svetujemo pa, da se osebe, ki kažejo znake obolenja, starejše osebe in kronični bolniki množičnih dogodkov izogibajo.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:
 Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Zaradi povečane ažurnosti, obiskovalce spletne strani prosimo, da si ogledujete tudi spletne strani NIJZ s aktualnimi ključnimi informacijami za posamezna področja:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov


Vir: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019