Učenci 9. razreda so pod mojim mentorstvom zapisali poročila o tehniškem dnevu, ki je potekal 23. 11. 2016. Učenki Vita Stolnik in Nuša Močnik sta svoj prispevek zapisali v angleščini. Njihova poročila si lahko preberete v nadaljevanju. V foto galeriji pa so objavljene tudi fotografije, posnete na delavnicah.

 

Multiplikator POŠ: Katja Jug

 

DELAVNICA: IZDELOVANJE VENČKOV

 

Na Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer vsako leto prirejamo delavnice za božični bazar. S tem devetošolci zbiramo prostovoljne prispevke za valeto. Organizatorka delavnic je učiteljica Darja Makoter.

Letošnje delavnice so potekale v sredo, 23. novembra. Trajale so pet šolskih ur. Delo je potekalo v štirih skupinah. V najini skupini smo izdelovali venčke. Pomagale so nam gospa Ivanka Kosi, učiteljica Julijana Makovec, gospa Milka Žuman in učiteljica Darja Makoter. Znotraj skupine smo si razdelili različna dela. Fanta sta  v deščice vrtala luknje in izdelovala ogrodje za venčke, deklice pa smo jih okraševale. Izdelali smo jih več vrst. Pri izdelavi smo uporabljali različne naravne materiale, kot so npr.: mah, ciprese, bršljan, smrekovi vršički … Za okraševanje smo uporabljali različne storže, posušeno sadje in božične okraske. Naredili smo približno 45 venčkov.

Na bazarju smo z našimi izdelki zbrali kar nekaj denarja. Zahvaljujemo se vsem za njihove prostovoljne prispevke.
Zoja Filipič in Samanta Vogrin, 9. b

 

Sodelovala sva pri izdelavi venčkov. Izdelovala sva obode, ki so jih ostali dokončali tako, da so jih okrasili. Okrasili so jih večinoma z naravnimi materiali, ki smo jih nabrali v okolici šole. Naša mentorica je bila učiteljica Darja Makoter, pomagale pa so nam učiteljica Julijana Makovec, gospa Ljudmila Žuman in gospa Ivanka Kosi. Naredili smo 15 svečnikov, 10 visečih venčkov in 10 adventnih venčkov. Vse izdelke smo v soboto na Glavnem trgu v Ljutomeru ponudili obiskovalcem. Menili smo, da je najboljša cena je tista, ki nam jo določijo kupci, zato smo za izdelke zbirali prostovoljne prispevke. Pri izdelkih smo se zelo potrudili, zato je bilo zanimanje za njih zelo veliko. Tako smo prodali skoraj vse, kar smo naredili. Zbrani denar je šel v sklad 9. razreda in nam bo pomagal pri stroških valete ter drugih načrtovanih dejavnostih.

Vsi učenci 9. razreda se zahvaljujemo vsem, ki so nam pomagali pri izdelavi in tistim, ki so prispevali v naš sklad.

 

Žan Žuman, 9. b, Tine Mikl, 9. a

 

DELAVNICA: IZDELOVANJE VOŠČILNIC

 

V naši delavnici smo izdelovali različne voščilnice. Iz različnih materialov smo naredili okoli šestdeset voščilnic. Nekatere so bile vezene, druge okrašene z gumbi različnih velikosti, nekaj pa jih je bilo okrašenih z izrezljanimi motivi in poslikavami. Za vezene voščilnice je bila specializirana naša šampionka Daša Žuman. Ana Potočnik in naša knjižničarka, gospa Katja Kraljič, pa sta bili zadolženi za voščilnice z gumbi. Pomagala nam je učiteljica Stanka Kukolj, ki je s pomočjo Doroteje Plohl izdelovala voščilnice z izrezljanimi motivi in poslikavami.

 

Ana Potočnik in Daša Žuman, 9. b

 

KUHARSKA DELAVNICA

 

Aktivno sva sodelovali v delavnici, v kateri smo pekli piškote. Poleg naju je bilo še devet fantov. Razdelili smo se v nekaj manjših skupin in pekli različne piškote. Sami sva pekli kokosove rogljičke. Druge skupine pa so pekle še medenjake, čokoladne kruhke, ovsene hribčke …  Skupaj smo spekli okoli 500 piškotov. Ko so se ohladili, so jih fantje spakirali v majhne božične vrečice in nato je sledilo še najino delo – vezanje vrečic z naravno slamo.

Skupno smo zapakirali 35 paketkov in jih nato ponudili obiskovalcem na sobotni tržnici. Hvaležni smo za vse prostovoljne prispevke, ki nam bodo pomagali pri izvedbi valete.

 

Brina Stajnko in Urška Kolar, 9. a

 

CHRISTMAS WORKSHOPS

 

Every year the ninth graders have different workshops at our school, in which we make different decorations and Christmas cards. We were put into four groups. Each group had different projects. One group made Christmas wreaths and the other groups made Christmas cards and table decorations.

One team was baking cookies. There were about ten of them in the workshop and they baked over 500 biscuits. After baking them, students put them in tiny plastic bags and then in cute little cardboard boxes, made by students in another workshop.

The students in the workshop that made cards were very creative. They put things as buttons on them, some of them even had little sewn up ornaments in the front.

In the Christmas wreath workshop we had two groups. One was making the hoops, wrapping them in moss and putting candles on them and the other was decorating them.

On Saturday, a few days later, we went to the market and raised money for our school dance, which is going to be at the end of the school year.

We made the decorations and ornaments out of different materials such as glass, wood, moss, ivy and other natural materials. We made at least 60 Christmas cards, 40 packs of cookies, 45 Christmas wreaths and other Christmas decorations.

 

Nuša Močenik, Vita Stolnik, 9. a